Οι εκπληκτικές τοιχογραφίες της Θεσσαλονίκης!

By

Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, θα έχετε δει κάπου αυτές τις τοιχογραφίες που ομορφαίνουν την τσιμεντένια πόλη. Το pswnio.gr έκανε μια βόλτα, και έβγαλε φωτογραφίες τις καλύτερες τοιχογραφίες..

Ναυαρίνου
To mural που είναι στην πλατεία Ναυαρίνου είναι το πρώτο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εμπνευστής του είναι ο Αργύρης Σαρασλανίδης (SER) που θεωρείται επάξια ως πρωτοπόρος στην ελληνική street art. Για να υλοποιηθεί το τεράστιο graffiti, χρειάστηκε να δουλέψουν τρία άτομα επί 15 μέρες. Από υλικά ξοδεύτηκαν μόλις 70 σπρέι και 30 λίτρα μπογιάς και «100 φραπέ, 20 πακέτα τσιγάρα και πολύ μπίρα», όπως λέει ο Αργύρης Σαρασλανίδης.

Ναυαρίνου – 2ο graffiti
Αυτή η τοιχογραφία είναι από τις “κρυφές” που λίγοι θαυμάζουν. Βρίσκεται σε ένα στενάκι κόντα στην πλατεία Ναυαρίνου, στην οδό Απέλλου. Είναι άλλο ένα καταπληκτικό έργο του καλλιτέχνη SER. Για να το δείτε πρέπει να σηκώσετε το κεφάλι σας αρκετά ψηλα όταν περνάτε από το σημείο. Εγώ περνούσα από το σημείο σχεδόν κάθε μέρα και το είδα μετά από 2 μήνες.
Είναι ένα δέντρο με ένα περίεργο ζώο να κάθεται στον κορμό του.

Ναυαρίνου Street Art

↶ Το graffiti που βλέπουμε από κάτω δημιουργήθηκε αρκετά αργότερα, ο καλλιτέχνης του, άγνωστος!

Λαδάδικα
Ένα mural καλλιτέχνημα στα φημισμένα Λαδάδικα, επί της οδού Τσιμισκή. Το έργο δημιουργήθηκε από την συνεργασία δύο καλλιτεχνών της street art, του Κινέζου DAL και της Νοτιοαφρικανής Faith47. Η τοιχογραφία έγινε στα πλαίσια του προγράμματος “Face Art-Δημόσιες Τοιχογραφίες – Θεσσαλονίκη 2011” για την 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου “SYMBIOSIS?”.

Το έργο έχει τίτλο “Ορίζοντες παρέμβασεις Εθνικής εμβέλεις προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας” με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης.
Το καταπλητκικό αυτό έργο χρειάστηκε μία εβδομάδα για να τελειοποιηθεί, απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα που είναι δημιουργία της Faith47 και έναν μαύρο τρομακτικό Φοίνικα δημιουργία του DAL.

Πλατεία ΆΘωνος
Ένα χαριτωμένο graffiti στην Πλατεία ΆΘωνος επί της οδού Καστριτσίου. Για να δημιουργηθεί το έργο συνεργάστηκαν οι καλλιτέχνες, SER, INVA και Simoni.

Μελενίκου
Αυτό το καταπληκτικό καλλιτέχνημα είναι των Liv2 & Apset και αποικονίζει έναν άνθρωπο με λάμπα αντί για κεφάλι, που δείχνει ότι περνάνε πολλά από το μυαλό του, θρησκεία, ειρήνη, το καλο και το κακό.. και άλλα. Η συγκεκριμένη ζωγραφιά είναι κοντά στις φοιτητικές καφετέριες και είναι από τις πιο γνωστές, την έχουμε δει σε περιοδικά και εφημερίδες.

Φοιτητικές Εστίες
Η πρώτη από τις δύο τοιχογραφίες στις φοιτητικές εστίες επί την οδό Τέλλογλου είναι δημιουργία του Αθηναίου street artist Same84. Στο έργο απεικονίζονται φουτουριστικά χαρούμενα και χρωματιστά πλασματάκια. (Το τεράστιο graffiti φαίνεται ακόμα και όταν περνάς την Αγίου Δημητρίου.)

Φοιτητικές Εστίες – 2η τοιχογραφία
Ένα τεράστιο graffiti που καλύπτει κατά 100% την όψη του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας. Φαίνεται πολύ όμορφο καθώς διασχίζεις την Αγίου Δημητρίου. Είναι δημιούργημα του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη BLU και απεικονίζει ένα επίκαιρο θέμα που μας ταλανίζει, τι άλλο, την οικονομική κρίση.

Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
Ένα πολύ έξυπνο έργο σε κτήριο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φτιάχτηκε από 2 Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, Nade και Nastwo στα πλαίσια της 15ης Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου “SYMBIOSIS?”.
Το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει είναι η αρμονική συμβίωση των κτηριών για αυτό και φτιάχτηκε σε κολλητές πολυκατοικίες.

Πλατεία Ναυαρίνου – οδός Απέλλου
Άλλο ένα μικρό (σε διαστάση) δημιούργημα του καλλιτέχνη SER λίγα μέτρα δίπλα από την τοιχογραφία με το δέντρο και το παράξενο ζώο. Ένα πλασματάκι μας λέει “HELLO”

3ο Γυμνασίο – Λυκείο Θεσσαλονίκης
Μια χαριτωμένη τοιχογραφία στο 3ο Γυμνασίο – Λυκείο Θεσσαλονίκης στην Άνω Πόλη. Άλλο ένα έργο στα πλαίσια της 15ης Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου “SYMBIOSIS?”.
Το μήνυμα Friends of the lake πάνω στην δημιουργία δείχνει την αρμονική συμβίωση των πλασμάτουν που ζούν και μοιράζονται αρμονικά την λίμνη. Πολύ εύστοχο το καλλιτέχνημα να αποτυπωθεί σε σχολείο, όπου υπάρχουν παιδιά και τους περνούν τα ερεθίσματα πιο εύκολα!

pswnio.gr

Πλατεία Ναυαρίνου – οδός Σπύρου Λούη
Ένα μικρό graffiti με καλοκαιρινή διάθεση. Το είδαμε τυχαία σε ένα μικρό στένακι κοντά στην Πλατεία Ναυαρίνου. Ο καλλιτέχνης που το έχει φτιάξει.. θα το αναγνωρίσει..

15o Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης
Επί την συμβολή των οδών Καρόλου Ντηλ και Βασιλέως Ηρακλείου θα δείτε μια ζωγραφία σε σχολικό κτήριο. Ένας βοσκός που παίζει με φλάουτο.

1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης – Βασιλέως Γεωργίου ( Το σχολείο μου)
Μια ζωγραφία με τίτλο “I Love Thess” από τους Nast Nade στο 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης (οδός Βασ.Γεωργίου με Έδισον) από την Urbanact με την αιγίδα και την στήριξη της δράσης “Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014”.

1ο λυκειο θεσσαλονίκης

Εγνατία
Το αγαπημένο μου, το άφησα για το τέλος, είναι ένα μάτι που δακρύζει σαν καταράκτης. Ένα αριστούργημα που διαδίδει οικολογικό μήνυμα από τους καλλιτέχνες DesignWars. Μπορείτε να δείτε το έργο στην στην Εγνατία οδό, στην συμβολή με την Σωκράτους.

Την επόμενη φορά τουλάχιστον, αν δεν τις έχετε προσέξει, θα τις προσέξετε! Για αυτό σηκώστε ψηλά το κεφάλι και αν δείτε καμία που σας άρεσε και δεν την έχουμε, επικοινωνήστε μαζί μας.

Like & Share για να δούμε περισσότερους τοίχους να μετατρέπονται σε καμβάδες!!

1. Κακό2. Μέτριο3. Καλό4. Πολύ καλό5. Εξαιρετικό! (5,00 / 5 από 1 αξιολογήσεις)
Loading...

You may also like

1 Comment
  1. Claire 9 έτη ago
    Reply

    Γεια σας! Έχει ακόμα μία στην Καλαμαριά, Σμύρνης 10, με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο … Την έχω και σε φωτογραφία.
    Μπραβο για την ιστοσελίδα!

Leave a Comment

Your email address will not be published.